Waarom is er een nieuwe weg nodig? En hoe gaat die dan lopen? We nemen je stap voor stap door het voorstel van de gemeente.

Het begint allemaal bij de grote rotonde, de Nieuwe Poort, nét buiten het Soesterkwartier. Deze voelt niet erg veilig en het verkeer kan niet goed doorrijden. Dat is wel nodig, want er komen in de komende jaren flink wat nieuwe huizen bij de Kop van Isselt en die moeten ook allemaal over de rotonde.

De gemeente heeft daarom aan onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV gevraagd om een oplossing om minder verkeer boven over de rotonde te leiden. En zij kwamen met een voorstel met 3 stappen om dat voor elkaar te krijgen:

  1. De afslag van de Brabantsestraat naar Tulpkeukens en de brug wordt verlegd. Het verkeer dat naar de Kop van Isselt moet, kan dan onder de rotonde doorrijden en hoeft er niet meer overheen.
  2. De Groningersstraat, bij de Burger King en Dirk van de Broek, wordt afgesloten, zodat al dat verkeer niet meer over de rotonde hoeft. Ook kan de rotonde nu een kruispunt met vier takken worden.
Van rotonde naar kruispunt

3. Verkeer dat naar het Soesterkwartier wil kan onder de rotonde doorrijden en krijgt een nieuwe afslag op de Amsterdamseweg. De ‘nieuwe Groningerstraat’ gaat dan door de Puntenburgerlaan, óf de groengordel en de Dollardstraat.

Over de Groningerstraat gaat heel veel verkeer, en volgens Royal HaskoningDHV wordt dat in 2030 alleen maar meer. De verwachting is dat over de nieuwe weg door de Dollardstraat of Puntenburgerlaan wel 10.000 auto’s gaan rijden. Dat is evenveel als op de Amsterdamseweg nu! En dat middenin de wijk waar veel kinderen en ouderen wonen en deelnemen aan het verkeer. Daar komt bovenop dat er veel bomen en recreatie- en ontmoetingsruimte zal moeten wijken voor zo’n weg.

Wat raken we kwijt?

In deze video zie je door hoeveel bomen en groen voor deze wegen moeten sneuvelen en wat er verloren zou gaan aan park en bewegingsruimte voor de Soesterkwartierders.

Dronebeelden van de groengordel en waar de wegen zouden moeten komen

Meer lezen over de plannen, de verkeersanalyses en de voorstellen? Je vindt meer informatie op de projectpagina van De Nieuwe Poort op de website van de gemeente Amersfoort.

Veel vragen en grote zorgen

We maken ons als bewoners van het Soesterkwartier grote zorgen over deze plannen. Een grote weg dwars door het groen en onze wijk kan een grote aanslag zijn op onze bewegingsruimte, gezondheid en veiligheid. Ook kunnen er nog veel meer wegen druk worden, omdat auto’s anders gaan rijden. Hoe dat zit, lees je in: Waarom maken we ons zorgen?